Det første studieåret gir en bred innføring i ulike kunstfaglige teknikker og uttrykk, som utvikles i samspill mellom praktisk utprøving, noe teori og mye individuell veiledning. Andre studieår kan studenten velge mellom tre fordypningsområder: tredimensjonal kunst, tegning eller maleri.
Innhold:
1. år:
Første studieår gir en bred innføring i ulike kunstfaglige teknikker og uttrykk, som utvikles i samspill mellom praktisk utprøving, noe teori og mye individuell veiledning. Fullført og godkjent førsteår gir 60 studiepoeng.
Studieåret består av seks emner. Første semester undervises det i tegning og farge. Andre semester undervises det i maleri, tredimensjonal form og profesjonalisering. Gjennom hele studieåret undervises det i kunsthistorie.
Hvert emne består av korte kurs, og avsluttes med et selvdrivende prosjekt der studenten kan fordype seg i teknikker og materialer som er blitt presentert i løpet av perioden. Både kurs og selvdrivende prosjekt avsluttes med gruppegjennomganger, og noen ganger med utstilling for et publikum utenfor skolen.
Emnet "Kunsthistorie" går over begge semestrene. Et klassisk blikk på kunsthistorien studeres i sammenheng med idéstrømninger, arkitektur og designtenkning. Emnet gir en innføring i kunsthistorien fra steinalderen frem til 1900, og estetisk filosofi og metode. Kombinasjonen etablerer en bred plattform for å tolke kunstverk gjennom ulike innfallsvinkler. I møte med ulike perioders uttrykk undersøkes kunstens mange former og språk, og om det er tradisjoner vi fremdeles kan gjenkjenne og ta i bruk i dag. Undervisningen er basert på forelesninger, tekster som skal leses, muntlige fremføringer av studentene og diskusjoner. Forelesningene på skolen kombineres med ekskursjoner til samlinger og utstillinger hvor man får kjennskap til originale verk og deres aktualitet i dag. Høstsemesteret drar førsteårsstudentene på studietur. De seneste årene har vi besøkt Stockholm. Studieåret avsluttes med en prosjektperiode som presenteres på Vårutstillingen.
2. år:
Andre studieår kan studenten velge mellom tre fordypningsområder: tredimensjonal kunst, tegning eller maleri. Det gis innføring i teknikker, materialer, metoder og uttrykk spesifikke for de ulike områdene. Det arbeides også tverrfaglig. Fullført og godkjent toårig høyere yrkesfaglig utdanning i visuelle kunstfag gir 120 studiepoeng og graden "høyere fagskolegrad i visuelle kunstfag".
Hvert semester er inndelt i tre emner: "Fordypning", "Kunsthistorie" og "Profesjonalisering".
Emnet "Profesjonalisering" består av individuell veiledning og gruppeveiledning med hovedveileder, arbeid med egen portfolio, kurs i fotodokumentasjon og tekstveiledning. Emnet avsluttes med et hovedprosjekt som blir vurdert av ekstern sensor og presenteres på Vårutstillingen.
Kunsthistorie har fokus på utviklingen av billedkunsten fra modernismens begynnelse ca. 1900 og fremover mot nye uttrykk innen samtidskunsten. Undervisningen består hovedsakelig av forelesninger kombinert med samtaler og skriftlige innleveringer. Forelesningsprogrammet skal gi studenten en bredest mulig oversikt over kunstens utvikling i det 20. århundre. Dette innebærer en presentasjon av de sentrale avantgarde-bevegelsene slik disse har formet i hovedsak billedkunst, men også litteratur, musikk, design, arkitektur og film. I forbindelse med utviklingen av samtidskunsten internasjonalt siden 70-tallet vil også feministiske, økologiske og aktivistiske tilnærminger til kunst bli presentert, slik at studentene kan bli bevisst ulike syn på kunstens rolle i samfunnet. Det belyses hvordan de ulike kunstartene er påvirket av hverandre i tillegg til deres sammenheng med samfunnsutviklingen forøvrig.
Høstsemesteret drar andreårsstudentene på studietur. De seneste årene har vi besøkt Berlin.
Opptakskrav:
Opptak til Einar Granum Kunstfagskole skjer på grunnlag av søknadsarbeider og en tekst om din motivasjon. Det blir gjort en helhetlig vurdering av dine søknadsarbeider, din motivasjon og annen dokumentasjon som du laster opp. Det kreves ikke generell studiekompetanse.
Eksamen / sertifisering:
Fullført fagskolestudium består av to undervisnings år som til sammen gir 120 studiepoeng. Hvert studieår gir 60 studiepoeng. Fullført toårig fagskolestudium ved Einar Granum Kunstfagskole gir generell studiekompetanse
Studiebetaling
Studiekostnader for både første og andre studieår er fra kr. 20 000,- per semester pluss kr. 2 000,- i materialpenger per semester. Det må i tillegg beregnes en egenandel på kr. 2 000,- per år i forbindelse med studietur. Skolepengene betales forskuddsvis ved semesterstart. Den enkelte student får tilsendt en detaljert studiekontrakt etter at inntaket er gjennomført og søknaden faglig godkjent. Et administrasjonsgebyr på kr. 2 000,- betales når skoletilbudet aksepteres. Administrasjonsgebyret vil ikke bli refundert ved eventuell avmelding av studieplass.
Utdanningen er godkjent for støtte fra Statens lånekasse for utdanning (Lånekassen). Studenten må selv holde seg oppdatert om gjeldende regler og vilkår i Lånekassen.
Målgruppe for kurset:
Undervisningen har som mål å fremme motiverte, uavhengige og ressurssterke studenter som tar sikte på å arbeide som utøvende kunstnere eller i kunstrelaterte virksomheter.
Kursmateriell:
Kursmateriell kommer i tillegg