Materialgjenvinningen av plastemballasje økte med tre prosentpoeng i fjor, til 27 prosent av det totale forbruket. I tillegg ble 50 prosent energiutnyttet. Det betyr at Emballasjeretur er i ferd med å nå gjenvinningsmålene sine for plastemballasje.
– Ved utgangen av 2005 hadde 54 prosent av befolkningen en ordning for plastsortering i sin kommune. I år vil det komme til flere byer, blant annet Gjøvik, Lillehammer, Florø og Tromsø, forteller informasjonssjef Eirik Oland i Emballasjeretur. Selskapet har ansvar for innsamling og gjenvinning av plastemballasje, drikkekartong og emballasjekartong.
Endret rapportering
Materialgjenvinningen av drikkekartong ligger stabilt rundt 46 prosent. Etter at fritaket for miljøavgift på drikkekartonger ble fjernet ved nyttår, rapporteres drikkekartong nå med energiutnyttet mengde. Dermed ble årets gjenvinningstall hele 63,7 prosent.
– Vi har to hovedutfordringer fremover:
Det ene er å gjøre forbrukerne helt trygge på at også kartonger med plastkork skal gjenvinnes. Det andre er å øke kunnskapen om hva kartongene gjenvinnes til, sier markedssjef Kari-Lill Ljøstad i Emballasjeretur.
Nærmer seg grensen
Norsk Resy har hatt et solid grep om bølgepappen i en årrekke. I fjor klarte de å hente ut over 95 prosent i et marked med økende forbruk. Det er rett og slett imponerende! Over 88 prosent gjenvinnes til ny papp, mens syv prosent energiutnyttes.
– Vi er godt fornøyd med resultatene, og erkjenner at det blir vanskelig å krype nærmere 100 prosent, sier adm. direktør Bjørn Sørensen i Norsk Resy.
Husk sauseglassene
Grunnet økt mengde glassemballasje ute i markedet, har returprosenten gått noe tilbake. Men fortsatt blir nærmere 90 prosent av glasset samlet inn og gjenvunnet. Metallemballasje har stabilisert seg rundt 60 prosent.
– Vi konstaterer at iglosystemet er svært godt innarbeidet. Fortsatt er det noe å hente, særlig av syltetøy- og sauseglass, dyrematbokser og aluminiumsformer. Vi skal holde et høyt informasjonstrykk også i 2006, lover adm. direktør Lasse Sunde i Norsk Glass- og Metallgjenvinning.
Mange tonn
Årlig brukes det ca 120 000 tonn plastemballasje, 19 700 tonn drikkekartong, 36 300 tonn emballasjekartong, 217 000 tonn bølgepapp, 55 000 tonn glassemballasje og 10 000 tonn metallemballasje i Norge. Gode returordninger i kommunene og æringslivet bidrar til at en stor andel av emballasjen gjenvinnes.