Hunder som gjør fra seg inne

Manimal, 19.09.2008

Det er en del hunder som gjør fra seg inne. Det kan være ulike årsaker til dette.

Har hunden din problemer er det viktig å gå til din veterinær å sjekke om den er frisk. Hunder kan f.eks ha urinveisinfeksjon eller andre ting som gjør at de må tisse oftere enn normalt. Hunder som er operert i og omkring urinveiene, og hunder som har blitt eldre kan bli inkontinente akkurat som vi mennesker kan. Inkontinens ser man også hos hunder som har begynt å bli demente.

Om hunden er frisk bør du legge merke til om det er noen typiske mønstre i når, hvor, hvordan o.s.v. som hunden gjør fra seg. Dette er viktig informasjon når en skal jobbe videre med problemet.

Noen hunder har ikke lært at det er ute de skal gjøre fra seg, og en bør derfor trene på akkurat dette. Andre årsaker kan være angst, hjemme-alene-problemer, markeringsbehov, underdanig urinering, urinering pga opphisselse, glede o.l., urinering assosiert med frykt og urinering pga oppmerksomhetssøking. Om du har forsøkt å trene vekk problemet om det ikke har hjulpet er det viktig at du søker hjelp for å finne årsaken til problemet for så å jobbe med akkurat dette.

Grunntrening for å gjøre hunden husren
Gå ut med hunden regelmessig, og hver gang etter at hunden har spist, sovet eller lekt.

Når hunden gjør fram seg ute kan du belønne den.

Om hunden gjør fra seg inne ikke straff den, men bær den rett ut i håp om at du er så rask at den vil gjøre seg ferdig der.

Tisper har behov for å gå ut oftere enn hannhunder, og kan bruke lenger tid på å bli husrene.

Ha gjerne hunden i bur når du ikke har anledning til å passe på den (hunder pleier sjelden å gjøre fra seg i buret).

Sett gjerne en liten bjelle på hunden, når det er stille kan det hende den er i ferd med å gjøre fra seg.

Vask godt på de plassene hunden har gjort fra seg. Ikke la hunden se at du vasker opp, bruk et vaskemiddel med enzymer og ikke bruk salmiakk (det er med på å forsterke lukten).

En valp kan lære av eldre hunder, hvor den skal gjøre fra seg.

Vær konsekvent, tålmodig og begrens adgangen til rom i huset om nødvendig

Om ikke dette hjelper søk hjelp hos en veterinær og en atferdskonsulent, det kan være at det feiler hunden noe, slik som nevnt over.

Hjemmeside:

www.manimal.no