Tur til Shetland - kultur og historie



Sted: Shetland - Oppmøte Flesland på flyplass
          Utlandet, Skottland
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Oppmøte Flesland flyplass 25.5 kl 10:50
Varighet: 8 dager
Pris: fra 23.980
Neste kurs: 25.05.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr tur til Shetland - opplev et samfunn vi har mye til felles med. Vi kan igjen invitere til nye opplevelser i Vesterled, denne gangen til Shetland, et besøk til disse øyene vest i havet som vi har så mye til felles med. Øyriket Shetland er en perle som ligger omkranset av hav på alle kanter.

Innhold:
Sommerakademiet inviterer til historisk tur i Vesterled. Vi besøker Shetland, dette øy samfunnet vi har så mye til felles med. Tema for turen er historie og Shetland som samfunn.På denne turen til Shetland har vi med Kristin Prestvold som historisk guide foruten Karin Flatøy Svarstad, leder av Sommerakademiet som turleder, Karin har lang erfaring og god kjennskap til øyene i Vest. Kristin Prestvold er arkeolog og jobber til daglig med kulturminner i Trøndelag Fylkeskommune. Hun har stor kunnskap om historien og kulturminner på Shetland og brenner for å formidle dette. Hun har reist i Vesterled i en årrekke for å studere og kartlegge arkeologiske funn og historie. Hun har skrevet boken «Oppdag Vesterled» som omhandler historiske kulturminner, et must å ha om en tenker å reise i Vesterled til Shetland, Orknøyene eller fastlands Skottland.

Shetland er en perle som ligger omkranset av hav på alle kanter, Nordsjøen på den ene siden og Nord-Atlanteren på den andre. Det er ikke langt fra Vestlandet til Shetland, noen kaller øyene i vest for det virkelige Vestlandet.
Sommerakademiets feiret 25 år i 2023, neste sesong er det 25 år siden den første turentil Shetland ble arrangert. Siden da er det arrangert årlige turer og ofte flere turer for året for å besøke Shetland.
Shetland består av 100 øyer, mengder av sauer og ca. 23000 hyggelige shetlendere.
Tilbakemeldinger fra deltakere på turene i mange år er at dette samfunnet må oppleves, det lar seg vanskelig formidle, man må se med egne øyner, kjenne havluften og lukten av brent torv.

Landskapet på Shetland er spesielt, hovedinntrykket er rolige og harmoniske linjer.
Det er rene terapien å oppholde seg her, rolig og avslappet atmosfære gjør at en føler seg hjemme her. Fargene og lyset er fascinerende, lyng og gras dominerer. Trær finnes omtrent ikke på øyene. Det gir en spesiell følelse å komme til landet der vikingene har satt så mange spor etter seg, og som fortsatt lever i dag gjennom språk og stedsnavn.
Det å oppleve dette spesielle landskapet som er formet av mennesker og sauenes beiting gjennom generasjoner gir ro i sjelen.
Det å stifte bekjentskap med de som bor her og ikke minst få innsikt i de historiske og nære forbindelsene til Norge er en berikelse, og noe de fleste ønsker å lære mer om.
Øyene er en «gullgruve» for de som den som har interesse for historie, her er både eldre og nyere historie. En trenger ikke å dra langt for å se imponerende kulturminner. Ikke langt fra sentrum i Lerwick ligger Clickimin Broch. Dette er rester av et tårnhus i stein som kun er funnet på øyene og nord i Skottland, de har vært beboelseshus i over 2000 år.

Vi blir godt mottatt på Shetland, vi har mye felles historie og shetlenderne er gjestfrie og hyggelige og setter stor pris på å besøk fra Norge. Vi kommer bak turistfasaden og får oppleve lokalsamfunnet og folket på nært hold.


Hva vi får oppleve:
Lerwick er den største byen. Her er det mye å oppleve, mange spennende butikker og spesielle bygninger. Lerwick er en koselig typisk skotsk fiskerlandsby med mange smitt og smau. Scalloway er den andre byen på Shetland, den var hovedstad før Lerwick fikk status som hovedstad.
Scalloway har en nær forbindelse til Norge fra krigens dager. Her finnes viktig historie knyttet til trafikken under krigen, det som fikk navnet ”Shetlandbus”, «Shetlandsgjengen» med Shetlands Larsen i spissen. Vi få høre om dette og se mer om det i Scalloway museum. Byen er og kjent for mange nordmenn som drev fiskeri ved Shetland. Vi skal se oss rundt i den sjarmerende lille byen og stoppe ved det spesielle krigsmonumentet. Like ved museet ligger ruinene av Scalloway Castle, Kristin gir oss den spesielle historien om denne markante borgen som står så ruvende i byen..

På vår veg gjennom landskapet ser vi sauer som beiter, sjarmerende små shetlandsponnier og de spesielle og særprega grå og hvite croft husene. Det ligger historiske kulturminner på rekke og rad godt tilgjengelig i landskapet.
Vi kjører buss over store deler av Shetland, vi besøker flere øyer. Vi kan ikke reise til Shetland uten å få et glimt inn i en unik strikkeverden som har vært avgjørende for dette samfunnet. Shetland er verdensberømt for sine strikketradisjoner, sine mønstre og sitt strikkegarn i nydelige melerte farger.
Det er lange tradisjoner for å strikke, spesielt kan nevnes de berømte Fair Isle jumperne med mønster i striper og med mange vakre farger. Det strikkes mye og annerledes enn i Norge.Vår første stopp er hos Wilma i Shetland design, hun forteller om sin historien bak mønster kombinasjonene til Fair Isle, hun deler med oss hvor hun får sin inspirasjon fra til sin design.På vår vei gjennom landskapet i Tingvoll området tar vi et stopp ved Law Ting Holm, her hadde vikingene sitt Ting hvor de samlet seg og tok sine demokratiske avgjørelser. I dag ligger Tinget som et lite nes ut i vannet og vi går ut til denne historiske Tingstaden.

Vi besøker Sumburgh head, sydligste punktet på Shetland, her skal vi se på lundefuglene. Ikke langt ifra ligger de spennende og historiske ruinene av Jarlshof, en mer en 4000 år gammel bosetning. Her ser vi historien tilbake i tid som viser steinalderen, vikingtiden og bronsealderen. Her bodde folk helt opp til 1600 tallet. Kristin forteller historien så levende at en ser for seg hvordan folket levde her i generasjoner.
Bussen tar oss igjennom det fascinerende landskapet til vestkysten av Shetland, her stopper vi ved den fantastiske stranden St. Ninian. En av det mest spesielle strendene i Europa, en Tombolo, det vil si en strand med sjø på begge sider. Hvis værgudene vil skal vi gå over stranden til St. Ninian holm og se på forminner som ligger der, en fin tur i helt spesielle omgivelser.

Vi besøker Hoswik, her holder strikkedesigneren Niela Nell til, Vi besøker den spesielle innholdsrike strikkebutikken og får høre historien bak konseptet til Niela. Vi besøker også Hoswick senter og ser utstillingen om denne spesielle bygden ved sjøen.
I Lerwick er det mye å se på, blant annet Shetland Museum, vel verdt et besøk. Her er Shetland sin historie svært godt presentert. Vi skal og besøke kunstgalleri og sølvsmie med mer. Luna Hus står og på programmet, her er historien fra krigens dager og Shetlands Larsen sentral, en historisk lenke til Norge som er viktig å formidle i vår tid. Vi får høre historien om dette unike huset.
Vi besøker Town Hall, det flotte rådhuset i Lerwick, her er nære relasjoner til Norge gjennom unike historiske glassmalerier.
Vi besøker og øyen Yell, også en tur til den nordligste av øyene, Unst. Her er det mye spennende å se, det var her vikingene kom i land fra Norge. Her er et flott vikinghus, vikingskip du kan gå oppi og virkelig se størrelsen skipene vikingene brukte. Her er, et spesielt Båtmuseet, galleri, Heritage senter med mer.
I Lerwick overnatter vi på gjestehus som i sin tid var et kloster, her tar Sopha godt imot oss, vi føler oss riktig så hjemme her.

I boken beskriver Kristin historien og kulturminner fra Shetland på en enkel og lettfattelig måte. Det gjør at man ser for seg livet og folket som bodde i disse områdene for mange tusen år siden og frem til nyere tid. Boken kan kjøpes i bokhandler eller bestilles. Dette er en spennende bok å lese selv om man ikke skal reise i Vesterled.

Turen på 8 dager til Shetland inkluderer:
-Fly fra Bergen til Shetland tur/retur
-Buss fra flyplassen til Lerwick tur/retur
-Busstur og omvisning på Mainland og tur til øyene, Unst og Yell.
-Besøk til Jarlshof med guide og omvisning.
-Vandretur til Clickimin Broch med guide.
-Tur til Law Ting Holm.
-Vandre tur til St. Ninian holm over Tombolo stranden St. Ninian
-Besøk til Town Hall, rådhuset i Lerwick.
-Besøk til Herritage senteret og båt museet på Unst,
-Besøk til Vikinglanghuset og vikingskipet på Unst.
-Heldagstur til øysamfunnet Yell og Unst med omvisning og historisk guiding..
-Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.
-Besøk til Scalloway museum.
-Besøk til historiske Luna House.
-Tur til klippen og fyret Sumburgh Head.
-Norsk turleder Karin Flatøy Svarstad
-Historisk guide, arkeolog og forfatter Kristin Prestvold.
-Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)
-De fleste måltider er inkludert, kun noen få som ikke er inkluder, det er når en har fri og kan se seg omkring på egen hånd. Se eget dagsprogram for turen, levers ut ved oppmøte på Flesland.

Påmelding:
Innbetaling av depositum kr 4500,- til konto 0533 31 78860, Husk å merke innbetalingen med ditt navn og
historietur. Innbet. av depositum gjøres ved påmelding. Registrert depositum bekrefter plassen på turen

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker å bli med på kultur og historietur til Shetland

Pris for turen i dobbeltrom: Kr. 23.980,-
Depositum 4.500
Pris tillegg for enkeltrom: Kr. 3850,-
Oppmøte Flesland flyplass Bergen: 25.5. kl 10:45
Lander på Flesland Flyplass Bergen : 1.6. kl 12:05

Vis flere tilsvarende kurs: