Skrei & Seil - med seilbåt på Lofotfiske



Kursarrangør: SeilNorge AS
Sted: Oppmøte på kaia i Svolvær
          Nordland, Vågan / Svolvær
Kursadresse: Havnepromenaden 2, 8003 Svolvær (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid:
Oppmøte kl 16:00
Legger til kai senest kl 16:00
Varighet: 5 dager
Pris: 16.600

Med Lofotfjellene som stuper rett ned i fjorden og havet som koker over av båter og fisk, er det duket for årets råeste tur! Og hvem får den første Kaffetorsken i SeilNorge? Hver vinter trekker enorme mengder skrei fra Barentshavet mot norskekysten og Lofoten for å gyte.

Samtidig strømmer fiskebåter fra hele Norge til Lofoten for å ta del i det berømte skreifisket. Fenomenet er en eventyrlig del av norsk kystkultur og har vært en avgjørende del av vårt lands økonomiske historie. Nå kan også du være med på dette eventyret! Underveis skal vi seile, fiske, sløye og ete fisk på alle måter! Ferskfesk, salta fesk, bacalao, mølja, torsketunger, sushi og skrei-and-chips – you name it!

Innhold:
Farfar til SeilNorge-gründer Emil, han Asbjørn, seilte ikke mindre enn 55 sesonger fra Ylvingen til Henningsvær for å delta på fisket. Drømmen om å prøve seg som fisker har vært med oss i SeilNorge lenge. Da korona-krisen slo oss hardt i trynet i 2020 måtte vi tenke nytt. Med skippere og guider klare på brygga i Svolvær, men ingen gjester, hadde vi to valg: Seile hjem eller seile ut.

Vi seilte ut og prøvde oss som fiskere. Det var hardt arbeid, lange dager og vonde hender, men også flotte naturopplevelser, fantastisk mat, og et spennende dypdykk i vår historie. Vi lærte utrolig mye og følte på helt ny mestring! I år ønsker vi å ta deg med for å oppleve det fantastiske matfatet kysten vår byr på!

Ser du på kartet over Lofoten ligger fiskeværene som perler på en snor, ingen tvil om hvor fiskerne og fisken holdt til. På denne turen seiler vi innom noen av fiskeværene, som Henningsvær, Kabelvåg og Svolvær. Kanskje kommer vi oss helt sør til Ballstad. Rundt oss vil vi ha skøyter og sjarker som fisker med garn, line eller juksa. Kanskje en og annen seilbåt inn i mellom dem, men disse er sjeldne. Vi vil i hovedsak fiske med den klassiske juksa, men vil også prøve oss med havfiskestang.

Vår dyktige skipper vil ta seg av båthåndteringen og vise hvordan vi fisker, men som på alle våre turer vil vi også heise seil og lære om dette. På turen har vi også med oss ekstra mannskap som bistår med lokalkunnskap om området og livet i havet.
Som på alle våre turer trenger du ikke kunne seile for å delta. Uansett om du har mye eller lite erfaring både når det gjelder seiling og fiske så vil vi utfordre deg og du vil lære mye av en slik tur.

På denne turen vil vi benytte båtene våre på 44-50 fot, seilbåtene Humla, Bien eller Nirvana

Program:
Dag 1: Oppmøte i Svolvær og første kveld ombord

Velkommen ombord! Vi møtes på kaia i Svolvær kl.16, innlosjerer oss i seilbåten og blir kjent med hverandre. Vi gjør oss kjent med båten og går gjennom sikkerhetsrutiner om bord, og vi klargjør fiskeutstyret til første fiskedag i morgen! Vi lager kveldsmat/middag ombord, men anbefaler deg å ha spist middag før oppmøte. Dette fordi vi ønsker å bruke tid på å gå gjennom båt og utstyr så vi kan komme oss avgårde og mot fiskefeltene allerede første kvelden.

Dag 2: Ka vi sku gjort uten havet? Bært båtan?
Vi er klare for første fiskedag og kommer oss ut av havna i rimelig tid og seilasen ut til der fisken står tar et par timer. Underveis trener vi på mann-over-bord og andre nødsituasjoner. Skreien biter godt både morgen og kveld så vi vil utnytte det magiske lyset. Skøyter og sjarker med garn, line, juksa og snurrevad i hundretall rundt oss. Hvordan unngår vi å sette oss fast i de andres garn? Denne dagen går vi gjennom hvordan vi fisker og hvordan vi håndterer fisken når den har bitt på kroken, klepping, bløgging, sløying og filetering. Du skal også bli en racer på de nødvendige fiskeknutene. Det blir spennende å se hva vi får på kroken første dagen. Dette er generalprøven, det er imorgen det gjelder.

Dag 3: Henningsværstraumen og levering av fisk til mottak
Idag er det alvor og vi gjør som fiskerne – vi drar ut på Lofothavet i grålysningen. Vi skal ut på fiskebankene og ut i Henningsværstraumen som er skreiens favoritt gyteplass. Hvor mye fisk klarer vi å få på en dag? Hvem får turens største fisk? Og hvem har best haill? Nå burde vi begynne å få teken på denne fiskinga og i dag satser vi alt på maks fiske og levering av fangsten på mottak i Henningsvær. Vår egen rekord fra 2020 var over 450 kg på en dag!

Dag 4: Nyte fangsten i Henningsvær og seilas til Trollfjorden
Denne formiddagen roer vi ned og nyter fangsten med en runde sightseeing blant fiskehjell og kunstgallerier i Henningsvær. Til lunsj denne dagen lager vi oss et rikelig tradisjonelt fiskemåltid ombord! På ettermiddagen heiser vi seil mot Storemolla og Trollfjorden, og om været tillater når kvelden kommer, legger vi oss på anker i en av de flotte buktene rundt Storemolla. Så får vi speide mot himmelen og håpe på det flammende lysshowet bare Nord-Norge og nordlyset byr på!

Dag 5: Trollfjorden og vel hjem
På turens siste dag seiler vi innom Trollfjorden; en av de heftigste fjordene i hele Norge. Her er vi omkranset av 500 meter høye fjell som stuper ned i den på det smaleste 45 meter brede fjorden. Trollfjorden ligger inne blant Lofotens høyeste fjelltopper og området har øygruppas mest alpine og dramatiske landskap. Til lunsj seiler vi tilbake til Svolvær, og så er det takk for denne gang med avslutning klokken 1600.

Programmet:
Programmet bør sees på som et utgangspunkt som vi tilpasser etter vær og forhold. Det er jo noe av det flotteste med å være på seiltur, at det er været som bestemmer! Vi forbeholder oss også retten til å stadig forbedre turprogrammet til det bedre. Og med oss underveis har vi alltid lettbåt til strandhugg og små ekspedisjoner, vi har fiskeutstyr til torsken, og turutstyr til bål og fotturer - vi er klare for eventyr! Er du?

Inkludert:
• Turopplevelse med seilbåt - erfaren og lokalkjent skipper/instruktør ombord
• Fisking og seiling hver dag!
• Bruk av vårt fiskeutstyr gjennom hele turen; juksa, havfiskestang og håndvinne
• Komfortpakka vår som består av overnatting i delt dobbeltlugar (køye- eller dobbeltseng) med ferdig oppredd seng (varme og gode dyner og puter!)
• All mat vi spiser ombord i løpet av turen
• En miljøvennlig, lokal, bærekraftig, unik, eksotisk og eksklusiv norsk opplevelsesferie
• En delt opplevelse og vennskap med likesinnede eventyrlystne deltagere fra hele verden
• Mye utetid - rå og dønn ærlige naturopplevelser
• Alle båtrelaterte utgifter som diesel, gass, havneavgifter, osv.
• Personlig sikkerhetsutstyr; Helly Hansen oppblåsbar redningsvest
• Opplæring, råd, veiledning og praktisk trening i båtliv og seiling
• All den selvfangede fisken du klarer å få med deg hjem i baggen!

Ikke inkludert:
• Reisen til og fra start-/sluttsted
• Eventuelle måltider på kafé/restaurant i løpet av turen (ikke planlagte)
• Inngang til gallerier, museer og lignende, eller andre alternative opplegg og aktiviteter som du/vi måtte finne på
• Drikke som vin, øl eller høy-eksklusiv eplesaft og annen luksus (ja, vi drikker øl og vin ombord, ta med selv)
• Reiseforsikring (og avbestillingsforsikring) - opp til deg, men anbefalt!

Målgruppe:
Dette er turen for deg som ønsker å oppleve fiske, nordlys, seiling, dyreliv og alt det majestetiske Lofoten har å by på, på den flotteste tiden av året. Kanskje får vi se havørna sirkle rundt oss etter en matbit, hval som blåser i horisonten, eller det vakre nordlyset danse på himmelen over oss.

Uttalelse fra fornøyd kursdeltaker:
En opplevelse jeg aldri glemmer. Følelse av stolthet og mestring. Stolthet også for Norge og fiskerne våre opp gjennom generasjoner. For et slit. For et liv. For et eventyr. For en rikdom som havet rommer. Takk for turen - sign me up igjen for neste år!
-Mathea Born (27)