Skaperverksted i skolen - hvordan komme igang



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Kurslokalet Hesten
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Kristian Augusts gate 6, 0164 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 6 timer
Pris: 2.190

Vi tilbyr kurs om skaperverksted i skolen - hvordan komme igang. Det satses mye på digitalisering, også i skolen, dette ses tydelig i det pågående arbeidet med fagfornyelsen, der flere fag får et spesielt ansvar for utvikling av elevers digitale ferdigheter.

Innhold:
Signaler om bruk av programmering i fag som naturfag, matematikk og kunst og håndverk er sterke, og gjennom arbeid med skaperverksteder kan man i tillegg trene elever i kompetanser for det 21. århundre: som kreativitet, samarbeid, innovasjon, entreprenørskap og problemløsning.

Et skaperverksted er et sted man kan være kreativ og skape ting, gjerne ved hjelp av spennende utstyr som 3d-printer, vinylskjærer, laserkutter, elektronikk og mikrokontrollere. Men man bruker like gjerne papp, limpistoler, plastflasker og tape, det avhenger av målgruppe, midler og kompetansemål. Uansett er det spennende og gøy, både for elever og lærere!

Agenda:
Del 1)
Vi begynner med det konkrete og praktiske. Hvilket utstyr trengs? Hvor mye koster det og hvordan kan det finansieres? Trenger man et dedikert rom, eller kan skaperverkstedet være mobilt? Det inviteres til å komme med egne spørsmål.

Del 2)
Grunnleggende demonstrasjon av utstyr og programvare med henvisning til materiell for videre læring. Programvaren som benyttes er i utgangspunktet gratisversjoner.

Del 3)
Pedagogisk metode. Hvordan bruke et skaperverksted på best mulig måte? Kan man oppnå økt grad av tilpasset opplæring og dybdelæring for alle elever?

Del 4)
Hvordan lage egne undervisningsopplegg? Det blir demonstrert eksempler på tverrfaglige opplegg i realfag og kunst og håndverk, med diskusjon om ulike tilpasninger.

Kursholder: Ellen Egeland Flø

Ellen Egeland Flø har i høst permisjon fra jobben som lektor i realfag ved Mailand VGS der hun også har vært ansvarlig for anskaffelse, drift og utvikling av skolens skaperverksted. Hun er for tiden prosjektleder for forskningsprosjektet ProSkap-SL i samarbeid med bl.a. UiO, OsloMet og NIFU. Hun er en future classroom lab (FCL) ambassadør på UDIRs invitasjon, ble tildelt Gullepleprisen 2018 for sitt arbeid med skaperverksted i skolesammenheng og er en hyppig brukt foredragsholder når det gjelder tilpasset opplæring og digitalisering.

I 2019 ble hun tildelt Videnskapsakademiets lærerpris for uvanlig god faglig og pedagogisk innsats. Hun er forfatter av det tverrfaglige læreverket Kobling for programmering fra 5.trinn, til og med VGS, som utgis på GAN Aschehoug til fagfornyelsen 2020.

Kursmateriell:
NB! Alle må ta med egen PC / MAC til kurset