Rosemalingskurs



Sted: Hjerleid - Senter for bygdekultur AS
          Oppland, Dovre
Kursadresse: Jøndalsvegen 3b, 2662 Dovre (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 4 dager
Pris: 4.950
Neste kurs: 10.07.2024 | Vis alle kursdatoer

Lær å male tradisjonsmaling fra ditt distrikt i Norge. Det finnes mange forskjellige maletradisjoner rundt omkring i landet – det er som dialekten, hver landsdel har sin særegne malestil.

Innhold:
• Litt historie om rosemalingstradisjoner i Norge.
• Maleteknikker, fargebruk, litt materiallære, tegning og oppbygging av mønster.
• Overflatebehandling og lakkering av gjenstandene vi skal male på.
• Vi skal lære penselteknikk – stell og vedlikehold av pensler, og bruk av olje og farger.

Innledning – lær å male tradisjonsmaling fra ditt distrikt i Norge.
Rundt omkring i Norge kan man vel si at det er den tradisjonelle Telemarkstilen som er mest brukt til rosemalingsdekor på brukskunst og tregjenstander som for eksempel kister, boller og fat. Den er usymmetrisk oppbygd og satt sammen av roser og sveiver og med mye kroting (pyntestreker). Fargebruken er som oftest tradisjonelle bondefarger som bonderød, bondeblå, bondegrønn og okerfarger. Det finnes mange forskjellige maletradisjoner rundt omkring i landet – det er som dialekten, hver landsdel har sin særegne malestil. Trøndelag har for eksempel stiliserte tulipaner i rosemalinga. Bergen-Os: Osmaling hvor dekoren er malt på hvit bunn, med skarpe farger. I Sunnfjord, nærmere bestemt Viksdalen, har vi den spesielle Viksdalsmalinga som består av spiraler, sirkler og geometrisk mønster.

Instruktør: Inger Haugan har gått på Hjerleid på treskjærerlinja, og er utdannet blomsterdekoratør

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker kurs i rosemaling. Kurset er hovedsakelig ment som et nybegynnerkurs, men det er en fordel med litt erfaring med penselbruk.

Kursmateriell:
Læremidler: Oljemaling, ferdig behandlete gjenstander, pensler, mønster og lærebøker. Boka «Lesja-måling» er å få kjøpt på kurset. (kr 350,-)