Nye krav til forebygging i kommunene - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 1/2 time

Vi tilbyr webinardag om nye krav til forebyggende arbeid i alle landets kommuner. Hvordan definere og identifisere utsatte barn og unge? Hvordan jobbe tverrfaglig med medvirkning og forebygging på tvers av tjenester og i samarbeid med barnevernet?

Litt om webinaret:
Kursdagen vil ha et særskilt fokus på barn som pårørende fordi det er en økt andel barn og unge som i dag lever med foreldre med alvorlig fysisk- eller psykisk lidelse, eller rusavhengighet. Barna fanges ofte opp i tjenester for voksne, men det forebyggende arbeid ligger i tjenester for barn og unge, noe som krever samhandling. Samhandlingsreformen og Opptrappingsplan for både rus og psykisk helse har styrket pasientens mulighet for å bo hjemme og motta bistand der man er, noe som krever høy kapasitet i de kommunale tjenestene.

Utfordringen i overgangen fra institusjon til hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester har samtidig gitt pårørende en større omsorgsbyrde, der 50 prosent av omsorgen ytes nå av pårørende og det forventes at pårørende i fremtiden må yte enda mer. Å forebygge at barn som pårørende ikke faller utenfor skole, venner og fritid som følge av omsorgsbelastning som pårørende grunnet udekkede behov i familier med helseutfordringer er en kostnadseffektiv investering for kommunene.

Program:
kl 09:00 - 11:30 Nytt ansvar og nye krav til kommunene for barnevern:
Den nye Barnevernsloven og Barnevernsreformen etterspør ny kompetanse i kommune-Norge. Hva går endringene ut på? Barns medvirkning på systemnivå i Barnevernsreformens krav om plan for forebygging. Barnevernreformen, også kalt oppvekstreformen tredde i kraft 1. januar 2022 (Prop. 73 L 2016 - 2017). Målet for barnevernsreformen er å gi mer faglig og økonomisk ansvar til kommunene på barnevernsområdet, og styrke kommunenes forebyggende arbeid og tidlig innsats i hele oppvekstsektoren.

Fra 1.1.2022 er det innført krav om at kommunestyret selv skal vedta en plan for kommunens arbeid for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer. Dette vil bidra til en overordnet forankring av det forebyggende tilbudet og fordelingen av kommunens ressurser til dette arbeidet. Det vil dessuten være et viktig verktøy for å sikre forpliktende og systematisk innsats for å legge til rette for helhetlige tjenester. Ellen Katrine Kallander vil i løpet av kursdagen gjennomgå det nye lovverket.

Planen for det forebyggende arbeidet skal inneholde en beskrivelse av:
• Overordnede mål og strategier for det helhetlige tjenestetilbudet
• Hvordan ansvaret skal fordeles mellom etatene
• Hvordan oppgaveløsningen skal organiseres
• Hvordan ulike etater skal samarbeide

Kursholder: Ellen Katrine Kallander

Ellen Katrine Kallander er forsker med gjennomført disputas i 2020 ved Det medisinske fakultet, UiO. Tema var hennes doktoravhandling med tittelen «Children affected by parental illness or parental substance abuse: young carers, well-being and quality of life». Avhandlingen bekreftet Ellens posisjon som en av landets fremste fagpersoner innen feltet, barn som pårørende og unge omsorgsgivere. Hun er også sosionom med mange års erfaring fra barnevernet og som høyskolelektor i psykisk helse. I dag er hun ansatt i Barne- og familieetaten i Oslo kommune., Seksjon for kunnskap og analyse.

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpen for alle