Generativ KI og kulturlivet



Kursarrangør: Bår Stenvik
Sted: Hele landet
Hele landet
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning

Hva betyr ChatGPT og annen generativ teknologi for kreative yrker og vår selvforståelse som skapende vesener? «Kreativ› KI som MidjJourney, ChatGPT og DallE har reist mange spørsmål for kunstnere, illustratører, forfattere og musikere.

Vil det skapende mennesket bli erstattet av programmer? Finnes det noe særegent menneskelig som disse programmene aldri kan etterligne? Må kunstneren tenke helt nytt om sin rolle og eksistensberettigelse? I dette foredraget trekker forfatteren av «Det store spillet» linjer fra tidligere teknologirevolusjoner og andre samfunnsområder, og tenker høyt om hvordan dagens teknologi kan forandre kulturlivet, og hva vi bør tenke nøye gjennom akkurat nå.

Om Bår Stenvik

Bår Stenvik (f. 1976) er forfatter og journalist. Han skriver artikler om alt fra litteratur og kunst til hjernedop og teknologi i aviser som Dagens Næringsliv og Dagbladet og tidsskrifter som Vinduet og Prosa. Stenvik har gitt ut to prisbelønte bøker, Skitt (Pax, 2011) og Dataspill (Cappelen Damm, 2011), og BLØFF – Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker, som er oversatt til tysk og russisk. Den nyligste boken hans er Det store spillet: Hvordan kunstig intelligens forandrer livet vårt og hva vi kan gjøre med det.


Kursdeltakerenes erfaringer (fra Talerlisten.no)

Den norske Forfatterforening inviterte Bår Stenvik for å halde foredrag for styret om KI og skjønnlitteraturen. Med sin bakgrunn som journalist og forfattar, var det veldig interessant å høyre Stenvik sine tankar om kva KI kan gjere med skjønnlitteraturen og forfattaren sin rolle. Vi var så nøgde med Stenvik, at vi inviterte han på nytt til medlemsmøtet til foreningen. Stenvik er dyktig til å formidle både levande og forståeleg og humoristisk, samtidig som han gir oss nye perspektiv og tankar som vi ikkje har tenkt over før. Dette gjer at han kan halde foredrag om noko så komplisert som KI, men samtidig få alle til å forstå og setje seg inn i det, uansett forkunnskap.
Brynjulf Jung Tjønn, Den norske forfatterforening, 6 av 6 stjerner

Vi inviterte Bår Stenvik til Høgskolen i Østfold fordi vi gjerne vil lage podkaster, og vi trengte et inspirasjonsforedrag om podkast for å komme i gang. Bårs foredrag var akkurat den inspirasjonen vi trengte! Studentene ble så engasjerte og fikk så glimrende ideer ut fra Bårs foredrag at de har satt i gang umiddelbart, og de ansatte, som gjerne vil bruke podkast i undervisningen, var strålende fornøyde. Bårs foredrag var levende og medrivende og intelligent, med mange gode illustrerende eksempler. Han sa akkurat det som skulle til for å få oss til å ville sette i gang med det samme. Jeg anbefaler ham på det varmeste.
Mari Kjos Hellum, Høgskolen i Østfold, 6 av 6 stjerner

Under en konferanse om kunnskapsorganisasjon og kunstig intelligens ved OsloMet (oslomet.no/korg) holdt Bår Stenvik et foredrag over boka «Informasjonen». Foredraget var engasjerende og kontekstualiserte konferansetematikken på en leken og tankevekkende måte."