Gaming i arbeid med barn og unge - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: kl 08:30 - 15:00
Varighet: 1 dag
Pris: 1.750

Vi tilbyr konferanse om gaming i arbeid med barn og unge som webinar. En konferanse som gjør deg bedre rustet til å jobbe med sårbare unge, som er i fare for isolasjon og utenforskap. Ny kunnskap kan gi deg unik adgang og kontakt med ungdom.

Litt om konferansen:
Har du problemer med å nå inn til unge som er i fare for isolasjon og utenforskap? Vi ønsker å gi deg som jobber i skole, helse og NAV etc. unike muligheter du kanskje ikke har tenkt på tidligere. Gaming er en av de mest utbredte fritidsaktivitetene i Norge, og har de siste årene gjort sitt inntog i samfunnet på flere fronter, gjennom e-sport, gaming i skolen, på fritidsklubber og gamingrom. Hvordan kan hjelpere delta og legge til rette for endringsarbeid og relasjonsetablering på digitale arenaer? Og hvordan kan man opprettholde et positivt syn på dataspill og dialog med gamerne når problematiske sider ved spillingen kommer til syne?

Etter konferansen vil du ha økt kunnskap om:
• Styrkebasert tilnærming til unge problemspillere
• Sårbare unge gamere
• Positive og negative sider ved dataspill og spilling
• Hvordan snakke med unge sårbare gamere
• Hvordan skaffe finansiering til lokale prosjekter innen gaming
• Hvordan gaming kan passe inn i kommunens tilbud

Program:
kl 08:30 - 09:00 Derfor må vi bygge gamingkompetanse i apparatene:
Gamingkompetanse i kommunen er ikke noe vi kan ansette oss frem til - det må skapes. Hvordan bygger vi gamingkompetanse blant sosialarbeidere, og hvordan sikrer vi at gamingkompetansen sitter igjen i kommunen, og unngår at kompetansen forsvinner når nøkkelansatte bytter jobb. Du får høre om hvordan Gamingkontakten kobler trygge, barnefaglig kompetente gamere med ungdommer som har falt fra skole, relasjoner og mellom stolene i det ordinære hjelpetilbudet. Du får også høre om hva du skal se etter når du ansetter til gamingtilbud.
- Marius Ruud, Gamingkontakten

kl 09:05 - 09:30 Fra de svette til de tøffe - om å lage gamingtilbud som treffer bredt:
Det finnes flere gode fritidstilbud for gaming i Norge. Målet er ofte at tilbudene skal treffe så mange som mulig. Hvordan sikrer vi at tilbudene utformes for flest mulig i kommunen samtidig som vi tilbud som er tilpasset de sosialt engstelige. I innlegget får du gode eksempler på hvordan man effektivt gjør gode, lokale tilpasninger for gamingtilbudene sine.
- Erlend Tønnesen, Fagkonsulent Gaming & datakultur, Oslo kommune, Bydel Østensjø

kl 09:35 - 09:50 Inkludering av jenter i datakultur:
Hvorfor deltar ikke jenter på fysiske møteplasser for dataspill og datakultur? Hva er utfordringen med tilbud som bare er for jenter? Ungdom og ungdomsarbeidere fra tre kommuner har testet ut tiltak for økt inkludering av jenter og ikke-binære. Du får høre om deres erfaringer og hvordan vi kan bruke disse i arbeid med rekruttering og inkludering av jenter i datakultur.
- Marie Lunde, Prosjektleder i Ungdom og Fritid

kl 10:00 - 10:30 Dataspillproblematikk blant barn og unge:
Individuelle vurderinger av om barn og unge har et problematisk forhold til spill og barns spilling krever kunnskap om mekanismene som bidrar til problematisk spilling. Vi ser nærmere på hva problematisk spilling er, faresignaler og hva du skal tenke på i god tid før du bekymrer deg for dataspillavhengighet.
- Stian Overå, Spesialrådgiver og postdoktor, KORUS Øst/Sykehuset Innlandet

kl 10:45 - 11:05 Lavterskel og høyterskel i gaming:
Ingen tenker to ganger på om det skal være idrettslag i kommunen. Hvorfor er det nå på tide at både offentlige og private krefter går sammen for å opprette treffsikre og inkluderende datakulturelle tilbud for ungdommer? Vi tar opp diskusjonen om kvalitativt kontra kvantitativt ungdomsarbeid.
- Frank Haugseth, Rådgiver datakultur og digitalt ungdomsarbeid

kl 11:15 - 11:45 Om å snakke med unge og deres foreldre om spill og spilling:
Nesten åtte av ti barn kan ikke ta feil! Til tross for bekymringene vi voksne har til spill, så spiller barn og unge stadig i stort omfang. Hva er det som fenger? hvorfor velger barn og unge å bruke tiden sin på spillmediet? Du får høre om hvordan man snakker med barn, unge, foreldre, og mennesker i hjelpeapparatene om gaming på en konstruktiv måte.
- Rune Fjeld Olsen, Journalist i Level Up Norge og spillkritiker i NRK

kl 11:45 - 12:30 Lunsj - før vi "gamer" videre

kl 12:30 - 13:00 Hvordan hente prosjektmidler til gamingtilbud:
Økonomiske bidragsytere er en av de viktigste årsakene til at gaming kan bli forstått som både kulturuttrykk og hjelp i Norge. Hvilken visjon ligger i bunn når en stiftelse gir midler til gamingtilbud, og hvor ser man for seg utviklingen av gaming i Norge? I innlegget får du tips til hva du bør fokusere på når du skal søke om finansiering til gamingtilbud.

kl 13:10 - 13:30 Kræsjkurs: hvordan oppnå kontakt med isolerte gamere:
Ungdommer som har utenforskap i følge med gaming er etter hvert blitt et kjent fenomen for mange voksne. Sammen med Gamingkontakten får du lynkurs i teknikker for hvordan man oppnår dialog med unge sårbare gamere og hvordan du skal klare deg i spilling sammen med dem.
- Marius Ruud, Gamingkontakten

kl 13:35 - 14:05 Gaming - noe å være stolt av:
Hva viser forskningen om fenomenet gaming? Hva vet vi, og hva vet vi ikke om barn, unge og gaming? Hvorfor bør voksne anerkjenne denne aktiviteten på lik linje med andre aktiviteter? Hygen vil også si noe om hvorfor man spiller, ved blant annet å komme inn på det sosiale aspektet ved gaming.
- Beate Hygen, Seniorforsker NTNU Samfunnsforskning

kl 14:10 - 15:00 Hvordan gaming kan brukes i samtalen i terapirommet:
Vi har invitert spillgründer og psykologspesialist Gaute Godager til å snakke om hvordan gaming kan brukes til å hjelpe barn og ungdom som sliter med sin psykiske helse. Vi vil vise hvordan gamingkompetanse kan gi godt grunnlag for positiv utvikling.
- Gaute Godager, Adm. dir. / psykologspesialist

Målgruppe for kurset:
Målgruppen for konferansen er helsepersonell, pedagoger, barnevernsansatte og alle andre som arbeider tett med barn og unge.