Avansert økonomisk modellering



Kursarrangør: ThinQ Decisions
Sted: Nydalen
          Oslo, Nordre Aker bydel
Kursadresse: Nydalsveien 33, 0484 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for avtale
Varighet: 2 dager
Pris: 19.000

Vi tilbyr kurset Avansert økonomisk modellering: strukturering, analyse og evaluering – hvordan hjelpe beslutningstakere ta riktige valg. Mange beslutninger er ofte tatt uten en klar forståelse av usikkerhet, risiko og oppside.

Innhold
Kompetanse til å utføre analyser som innlemmer beslutningsvalg og påvirkning av interne og eksterne usikkerheter er sentralt for å gi beslutningstakere meningsfylt innsikt til valgene de skal ta. Utforsk hvordan du kan hjelpe beslutningstakere ta mer informative beslutninger. Du vil lære bruk av metode for problemforståelse og hvordan dette brukes i økonomiske analyser under usikkerhet slik at du er i stand til å påvirke kritiske beslutninger i din virksomhet. I dette intensive kurset vil deltakerne bli introdusert til fagdisiplinen Decision Science og ha mulighet til å skaffe seg og bedriften et unikt konkurransefortrinn ved investeringsbeslutninger og strategivalg.

Beskrivelse:
Avansert økonomisk modellering; strukturering, analyse, evaluering - hvordan hjelpe beslutningstakere ta riktige valg gir deg en grunnleggende forståelse av hvordan man strukturer investeringsmuligheter, identifisere kritiske beslutninger og hvordan man frembringer alternativer, og hvordan dette innlemmes i økonomiske modeller og analyseres for å gi bedre innsikt til beslutningstakere. Kurset gir deg forståelse av hvordan du modellerer kontantstrøm med usikkerheter med beslutningstrær og Monte Carlo simuleringer, håndtering av sekvensielle beslutninger, inkrementelle sammenligninger av investeringsalternativer, og tolkning av resultater under usikkerhet. I dette kurset vil vi også utforske konseptet Value of Information i økonomisk evaluering, kommunikasjon av ulike finansielle og økonomiske resultater, og metoder for hvordan beslutningstakere bør ta sine valg. Kurset vil gjøre deg kjent med teori, praksis og teknikker rundt diskrete og probabilistiske analysetilnærminger, samt hvordan du sikrer deg en kvalitetsdrevet beslutningsanalyse.

Avansert økonomis modellering, analyse og evaluering – hvordan hjelpe beslutningstakere ta riktige valg består av følgende tema:
• Decision Science - prinsipper rundt beslutningskvalitet
• Framing/strukturering av problemer/muligheter
• Dynamisk kontantstrøm-modellering for flervalgs-investeringer under usikkerhet
• Avendt statistikk - diskrete og kontinuerlig variabler i økonomisk analyse
• Sensitivitetsanalyser – innsikt og håndtering av usikkerhet
• Risikoholdninger og biases – risikoaversjon og risikotoleranse i beslutninger
• Beslutningstrær og Monte Carlo simuleringer i økonomisk analyse
• Evaluering av alternativer – diskrete og kontinuerlig distribusjoner
• Value of Information i øknomisk analyse
• Metoder for beslutningstaking

Undervisningsform:
Dette kurset avholdes i kurslokaler i Oslo. Kurset er et intensivt «hands-on» kurs med en blanding av presentasjon og case studier hvor kursdeltakerne aktivt jobber med caser og problemløsning. Deltakerne vil ha mulighet til individuell læring og gruppediskusjoner. Fagstoffet som blir gjennomgått er basert på litteratur fra ledende forskningsmiljøer, organisasjoner og best practice fra anerkjente internasjonale bedrifter. Kontantstrøm-modellering vil bli gjort i MS Excel og beslutningsverktøy som benyttes er Syncopation DPL og SIPmath. Kursdeltakerne må installere gratisversjoner av disse i forkant av kurset. Det vil være to kursholdere til stedet for å sørge for at du for maksimal læring ut av de 2 dagene kurset varer. Kursmaterialet er på engelsk.

Kursholder:
Trygve Botn har bred erfaring med investeringsanalyse og beslutningsanalyse fra Chevron nasjonalt og internasjonalt. Gjennom sin tid i Chevron har Trygve vært leder, rådgiver og analytiker i Norge, USA og Kazakhstan. Han har jobbet tett mot beslutningstakere og ulike beslutningsstyrer og vært involvert i 300+ prosjektinvesteringer hvor han har anvendt metodikk og rammeverk som har fått internasjonal anerkjennelse fra internasjonale institusjoner innenfor sitt fagfelt.
Trygve er leder og konsulent i ThinQ Decisions som støtter bedrifter og organisasjoner med strategiske og operasjonelle investeringsbeslutninger, og implementering av beslutningsprosesser. Trygve er sertifisert Decision Science Lead Practitioners fra Society of Decision Professionals i USA.

Målgruppe:
Alle som gjør økonomiske analyser for beslutningstaker og har et ønske om å forstå hvordan interne og eksterne usikkerheter kan kvantifiserer og tolkes på en hensiktsmessig måte. Deltakere som har noen års erfaring med økonomisk/investeringsanalyser og som ønsker å løfte sin kompetanse innenfor beslutningsanalyse for seg og sin jobb.

Forkunnskaper:
ØKO 1.1 eller gode MS Excel kunnskaper og forståelse av økonomi og/eller prosjektinvesteringer. Egen bærbar PC med MS Excel og installasjon av nødvendig programvare. Kursdeltakerne bør bruke ca 30 min for å sette seg inn i tilsendt materiale om bruk av verktøyene Syncopation DPL og SIPmath som vil bli brukt i kurset. Det vil bli en rask gjennomgang av dette under kurset. Hvis du er usikker på dine forkunnskaper så ikke nøl med å ta kontakt med oss

Kursmateriell:
Gratisversjon av SIPmath, 30 dagers gratis bruk av Syncopations DPL programvare, innbundet perm med kursmaterialet fra presentasjoner og case-studier på engelsk.

Eksamen/Sertifisering:
Individuelt kursbevis fra ThinQ Decisions.

Uttalelse fra fornøyd kursdeltaker:
«Et veldig viktige kurs jeg skulle ønske jeg tok for flere år siden. Jeg har definitivt lært finansielle og økonomiske analysetilnærminger jeg ikke var klar over og kommer helt klart til å ha bruk for dette i min jobb fremover. Meget dyktige forelesere/instruktører som setter deltakerne i fokus. Kan anbefales på det sterkeste!»