Astronomiske observasjoner i klasserommet kursrekke - nettkurs



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: Torsdager kl 13:00 - 15:00
Varighet: 3 dager a 2 timer
Pris: 2.490

Vi tilbyr en kursrekke om astronomiske observasjoner i klasserommet i 3 deler som nettkurs. Kurset arrangeres i delingsplattformen Teams, som er en del av Microsoft 365.

Innhold del 1:
Del 1 gir en introduksjon til teleskopnettverket, hvordan styre det, samt de mest grunnleggende begrepene som man må kjenne til. Måten teleskopet styres passer godt inn i kompetansemålene som tar for seg teknologi og programmering som et virkemiddel til å undersøke naturlige fenomener. Deltakerne får utdelt hver sin liste med astronomiske objekter og en kortfattet instruks de kan ta med seg tilbake til klasserommet og la elevene få prøve seg på dette selv. Det gis også en kort introduksjon til FITS-filformatet, som er standard for bildetaking i astronomi.

Innhold del 2:
Del 2 tar for seg generell bildebehandling i astronomi (av FITS-filformatet) og hvordan genere fine fargebilder som elevene kan få med seg hjem. Øvelsene i denne økten kan brukes til å lære elevene metoder for å håndtere forskningsdata, vurdere kvaliteten på rådataene og hvordan bildene må bearbeides for å gjengi bildet mest mulig realistisk. Det gis også en introduksjon til pågående observasjonskampanjer, hvor nettopp hyppige observasjoner gjort av elevgrupper skal tas for å samle data til ulike forsknings-prosjekter.

Innhold del 3:
I del 3 tar vi for oss hvordan observere spektre til stjernene og hvordan vi kan analysere disse. Vi plukker også opp tråden fra del 2 og går mer i dybden av de observasjonskampanjene som er annonsert i teleskopnettverket, hvor elevene kan bidra direkte med å samle data som blir brukt til forskning.

Kursholder: Vegard Rekaa

Målgruppe for kurset:
Ungdomsskole, vgs, matematikk, fysikk, naturfag