Praktisk bruk av matintoleransetester



Kursarrangør: Tunsberg Medisinske Skole
Sted: Vestfold, Tønsberg
Vestfold
Type:Event / Arrangement
Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: Kl 10:00 – 17:00 begge dager
Pris: 1.800
Neste kurs: 28.09.2024 | Vis alle kursdatoer

Jobber du med kosthold og ernæring? Da er det viktig å vite noe om matintoleranser! 2 dagers kurs inkludert nettkurs! En uoppdaget matintoleranse kan blokkere selv den beste behandlingsstrategi og er en vanlig årsak til at man ikke kommer videre uansett hvilke tiltak man gjør.

Hvorfor ta dette kurset?
En uoppdaget matintoleranse kan blokkere selv den beste behandlingsstrategi og er en vanlig årsak til at man ikke kommer videre uansett hvilke tiltak man gjør.

Matintoleranser har økt kraftig de siste årene. Tilstanden kan forårsake en lang rekke symptomer og plager som tilsynelatende ikke har noen sammenheng. Det kan være tidkrevende og omfattende med en eliminerings- og introduksjonsdiett for å kartlegge hvilke matvarer man reagerer på.

En matintoleransetest gir et konkret prøvesvar som danner et grunnlag for videre behandling.

Dette kurset gir deg grunnleggende kunnskaper og ferdigheter som du trenger for å kunne bruke matintoleransetester i din praksis. Du vil få en god innføring i og forståelse for årsakssammenhenger, påvirkninger på immunforsvaret, testresultater, hvordan gjennomføre en matrotasjon og hva som kan gjøres av behandlinger og tiltak.

Du får innføring i de forskjellige immunglobulinene IgA, IgG, IgG4 og IgE, og når man bør velge å teste hva.

Hva lærer du?
• Hva er proteinintoleranse, og hva er forskjellen på proteinintoleranse og andre matintoleranser? Her vil du få grundig innføring i mekanismene rundt en matintoleranse.
• Årsaker til intoleranse - Hvilke underliggende årsaker kan bidra til at matintoleranse skal oppstå? Her går vi gjennom enkeltstående og sammenfallende årsaker som kan føre til at matintoleranse oppstår.
• Mikrobiota - symbiose eller dysbiose? - Hele kroppen samarbeider med bakterier. Her ser vi på hva som er forskjeller i kroppen om man har symbiose (bakterier i balanse) eller dysbiose (bakterier i ubalanse).
• Morfinpeptider - Et fordøyelsessystem som av genetiske eller ervervede årsaker ikke klarer å bryte ned proteiner til aminosyrer, vil etterlate peptider. Peptider, spesielt fra nedbrytning av melk og gluten, kan unedbrutt komme over fra tarm til blod og skape nevrologiske problemer. Dette beskrives i detalj.
• Ikke-immunmediert matintoleranse
• Histaminintoleranse
• Immunglobuliner og immunologi
• Allergiske kryssreaksjoner
• Kvalitetskrav til testen
• Hvilke matvarer testes?
• Candida albicans
• Kartleggingsverktøy
• Om selve prøvetakingen
• ELISA-metoden
• Hva kan påvirke testresultatet?
• Hvordan leser vi testresultatet?
• Bestilling av test-kit og prisliste
• Behandling
• Kosttilskudd
• Viktige vurderinger
• Re-introduksjon av matvarer
• Behandlingsprosessen
• Tolkning- og behandlingseksempel

Målgruppe:
For deg som har tatt kurs i matintoleranse enten hos oss eller andre steder
Det har skjedd mye utvikling både når det gjelder hva som testes, hvordan tester gjennomføres og noen endringer i rapporten. Det kan derfor være veldig nyttig å repetere.

Testing av IgG4 – Når velges denne og til hvilken type pasienter?
Mulighet for å teste IgE-allergi som kapillærprøve på enkelte panel.
Rapporten leveres med et tillegg som viser spesifikk tallinformasjon for hver enkelt matvare, og hvert enkelt immunglobulin. Dette er merket med henholdsvis «Veldig lav», «Lav», «Moderat», «Høy» og «Veldig høy».
Forslag til nye produkter ved behandling.
Screening av candida albicans er nå inkludert i de 5 store testrapportene, og analyseres for de antistoffene en velger. Strategier for behandling gjennomgås.