Omsorg ved livets slutt - hjemmedød



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:00 - 15:45
Dag 2 kl 09:00 - 14:30
Varighet: 2 dager
Pris: fra 5.100
Neste kurs: 07.11.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr konferanse om omsorg ved livets slutt. Hjemmedød er årets tematikk for konferansen. Vi ser nærmere på ulike aspekter ved en verdig død i eget hjem. Etter tilbakemeldinger fra nettverket ønsker vi i år å fokusere på hjemmedød. Flere ønsker å dø hjemme, men svært få får muligheten.

Litt om konferansen:
Hvordan kan vi legge tilrette slik at flere får dø en verdig død i eget hjem? Vi har invitert forskere og praktikere som arbeider med hjemmedød.

Etter konferansen skal du:
• Ha større forståelse for hva vi vet om hjemmedød
• Vite mer om erfaringer rundt hjemmedød i praksis
• Få større innblikk i nære relasjoners betydning for hjemmedød
• Få mer kunnskap om hjemmeboende kreftsyke kvinner
• Lære mer om minoritetsperspektivet i møte med døden
• Forstå mer om hvordan viktigheten av egen relasjonskompetanse

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:45 Hjemmedød - hva vet vi om det:
Hjemmedød er årets tema, etter ønske fra fjorårets konferansedeltagere. For å åpne årets konferanse om Omsorg ved livets slutt, har vi fått med oss forsker Ann Kristine Sørstrøm som har forsket på hjemmedød.
- Anne Kristin Sørstrøm, stipendiat

kl 11:00 - 11:45 Hjemmedød i praksis - dette er våre erfaringer:
Det finnes mange faglige retningslinjer om en verdig hjemmedød, men hvordan fungerer hjemmedød i praksis? Vi har fått med oss en sykepleier som jobber med dette til daglig, og som vil gi oss et innblikk i egne erfaringer og utfordringer.
- Benedikte Havig Os, palliativ sykepleier

kl 12:00 - 13:00 Nære relasjoners betydning for hjemmedød:
I dette foredraget får vi en sniktitt inn i et forskningsprosjekt som skal publiseres rett før jul, om nære relasjoners betydning for hjemmedød. Forsker Lisbeth Thoresen og stipendiat Eva Margareta Auren Møkleby vil i dette innlegget ha en dialog om prosjektet, og om hva nære relasjoner har å bety ved hjemmedød.
- Lisbeth Thoresen, førsteamanuensis
- Eva Margareta Auren Møkleby, stipendiat

kl 13:00 - 14:00 Lunsjpause

kl 14:00 - 14:45 Å føle seg hjemme når livet går mot slutten - i teori og praksis:
Hjemmet blir sett på som et viktig og trygt sted å være når livet går mot slutten. Imidlertid kan hjemmet for noen være et sted hvor man føler seg engstelig og alene - med mangel på verdighetsbevarende omsorgspraksis. Det er derfor viktig å reflektere over en bredere forståelse av hjemmet som omsorgsarena. Kan man dø hjemme uavhengig av kontekst?
- Katrine Staats, kreftsykepleier og førsteamanuensis

kl 15:00 - 15:45 Dette angrer vi på før vi dør:
Sykehuspresten Ingvild Knudsen Hammernes snakker ofte med mennesker som vet de snart skal dø. Hva inneholder disse samtalene sykehuspresten har? Hva er det egentlig vi mennesker angrer på? Og hvordan kan vi snakke om anger?
- Ingvild Knudsen Hammernes, Sykehusprest

kl 19:30 - 22:00 Festmiddag:
For de som bestiller overnatting er 3-retters festmiddag inkludert. Vi møtes for uformell prat, nettverksbygging og avslapping.

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:45 Er et minoritetsperspektiv nødvendig å ha i møte med døden:
I Beret Bråtens forskning om minoritetsforståelse i møte med døden utforskes betydningen av å anerkjenne kulturelle, religiøse og etniske forskjeller i sorgprosessen. Bråtens arbeid gir innsikt i hvordan helsepersonell og støttepersoner kan tilpasse omsorg, og støtte for å møte behovene til minoritetsgrupper på en respektfull og meningsfull måte i møte med døden.
- Beret Bråten, førsteamanuensis

kl 10:00 - 10:45 På samme lag- etikkrefleksjon for godt samarbeid med pårørende:
Etikkrefleksjon i møte med pårørende som gir omsorg ved livets slutt, er av avgjørende betydning for å sikre at alle involverte blir behandlet med respekt og verdighet. Etikkrefleksjon bidrar til å fremme en åpen dialog, forståelse og empati i møte med pårørende, og det kan bidra til å skape et felles grunnlag for etisk forsvarlig praksis og beslutningstaking.
- Reidun Hov, Phd - sykepleier

kl 11:00 - 11:30 Pårørende med store omsorgsoppgaver- hvordan har de det egentlig:
Det å være pårørende ved livets slutt er en kompleks og krevende rolle. Hverdagen består i å balansere medisinske og praktiske behov med omsorg og kjærlighet. Hvordan har egentlig de pårørende det? Og hva kan helsepersonell gjøre for å lette denne store omsorgsoppgaven de har?
- Anett Skorpen Tarberg, førsteamanuensis

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Relasjonsforståelse:
Relasjonsforståelse er viktig for å lykkes med når en jobber med mennesker. Jan viser hva som kjennetegner relasjonelle mennesker og hvordan relasjonskompetanse er et viktig verktøy som grunnlag for å samhandle og lykkes i palliativt arbeid.
- Jan Spurkeland, forfatter, foredragsholder

kl 13:30 - 14:30 Relasjonskompetanse i møte med pårørende og palliativt arbeid:
Relasjonskompetansen i møte med pårørende er spesielt viktig å være kompetent på når sorg og empati er dominerende. Emosjonell modenhet blir satt på prøve hver gang følelser skal håndteres mellom mennesker. Flere av dimensjonene i Relasjonskompetansen blir synliggjort i møte med pårørende og sørgende.
- Jan Spurkeland, forfatter, foredragsholder

Konferansier: Kjell Ove Hveding

Kjell Ove Hveding er en utradisjonell konferansier som først og fremst er medmenneske, menneskekjenner og opptatt av at alle skal ha det bra. Han er også gründer som med uslitelig entusiasme, pågangsmot og godt humør har basert sin suksess på sin tro på at alle i en organisasjon gjør en like viktig jobb. Enten man arbeider med service eller mennesker, er fokuset på de som skal motta dine tjenester.

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpne for alle

Vis flere tilsvarende kurs: