Miljøarbeid innen rus - virtuelt klasserom



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: kl 17:30 - 21:30
Varighet: 330 timer (22 måneder)
Pris: Gratis

Vi tilbyr kurs om miljøarbeid innen rus som virtuelt klasserom. Miljøarbeid innen rus er en viktig utdanning fordi rusavhengighet er et stort og utbredt problem som forekommer hos mennesker i ulike aldersgrupper og i alle deler av befolkningen.

Informasjon:
Grad av alvorlighet, kompleksitet og tjenestebehov vil variere fra person til person. Bruk av rusmidler kan knyttes til en rekke helseskader og problemer. Å inneha spisskompetanse til å ivareta personer med ulike former for rusavhengighet er viktig. Samtidig er det viktig å inneha kompetanse til å jobbe med tidlig intervensjon slik at risikofylte rusvaner ikke utvikler seg til skadelig bruk og avhengighet.

Faginnhold:
Emne 1 - Felles grunnlag for fagskoleutdanning i helse- og sosialfagene:
• Det første emnet er et fellesemne for helse- og oppvekstfagskolene og skal utvikle nødvendig kunnskap og forståelse i en felles referanseramme for yrkesutøvere i helse- og oppvekstsektoren. Sentrale temaer er kommunikasjon, etikk og konflikthåndtering. Du får også kjennskap til sentral lovgivning som helsepersonell må forholde seg til i utøvelsen av yrket. Emnet danner grunnlaget for videre fordypning i temaene i de senere emnene der disse knyttes opp mot fagskolens fordypningsområde.

Emne 2 - Grunnleggende kompetanse i miljøarbeid innen rus:
• I dette emnet vil du få kunnskap om rusens komplikasjoner med blant annet rusrelaterte tilstander og tilleggsproblematikk. Du vil lære om ulike rusmidler, hvilke skadevirkninger disse kan gi samt ulike behandlingsformer. Et fokusområde er det å møte brukere og pasienter med respekt og at man evner å se livssituasjonen til mennesker ut fra et individuelt, samfunnsmessig og kulturelt perspektiv for å utøve helhetlig omsorg til en sårbar gruppe. Miljøarbeid er essensielt i undervisningen, og man vil få kunnskaper om hva dette innebærer og hvordan benytte dette i praksis.

Emne 3 - Teori og arbeidsmåter i miljøarbeid, relasjonskompetanse og psykososialt arbeid:
• Emnet har fokus på rusforebyggende tiltak, pårørendearbeid, tverrfaglighet og samhandling. Du vil få kunnskap om profesjonell kommunikasjon og ferdigheter til å veilede og tilrettelegge for mennesker med rusproblematikk med tanke på å øke livskvalitet og mestringsstrategier.

Emne 4 - Organisering, system og ledelse:
• Emnet tar for seg aktuelt lovverk innenfor rusomsorgen, organisering av tjenester samt videreføring av det tverrfaglige samarbeidet med sikte på kommunal- og institusjonsbasert omsorg. Emnet vil ha en overordnet systemisk vinkling, hvor frivillighet gjennom frivillig organisasjoner, betydningen av arbeid, etiske dilemmaer og kollegastøtte er temaer som blir gjennomgått. Pårørendearbeid og pårørendestøtte er sentralt i dette emnet.

Emne 5 - Praksis:
• Praksis gjennomføres med 350 timer parallelt med emne 3 og 4, og kan avvikles på eget arbeidssted så sant arbeidsoppgaver og valgt problemstilling samsvarer med målene i studieplanen.

Emne 6 - Fordypning:
• Fordypningsoppgave med selvvalgt fordypningstema. Eksamen med individuell muntlig høring med utgangspunkt i den skriftlige fordypningsoppgaven.

Målgruppe for kurset:
Helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, hjelpepleiere, helsesekretærer, barne- og ungdomsarbeidere og aktivitører. Søkere kan også tas inn på bakgrunn av relevant realkompetanse.

Opptakskrav:
Formelt opptakskrav:
• For opptak til ovennevnte fagskoleutdanning kreves dokumentert fullført og bestått yrkeskompetanse i ett av følgende yrkesfag, og skal dokumenteres med; fagbrev i helsearbeiderfaget, omsorgsarbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, aktivitørfaget (ev. fullført og bestått treårig yrkesfaglig opplæring med vitnemål fra utdanning før Reform 94), vitnemål som helsesekretærfaget eller hjelpepleier (ev. med tildelt tittel «offentlig godkjent hjelpepleier» fra utdanning før Reform 94).
Ev. dokumentasjon på autorisasjon i ovennevnte yrkesfag er også gyldig dokumentasjon på forkunnskaper.

Betinget opptak:
• Søkere som skal opp til praktisk prøve (fagprøve) i et av de ovenstående fagene innen 6 måneder etter studiestart kan også søke studieplass og kan tas inn på betinget opptak. For å beholde studieplassen må studenten dokumentere at den praktiske prøven er bestått.

Eksamen / sertifisering:
Arbeidskrav emne 1 - 4:
• I hvert emne skrives en emneoppgave som må være bestått for å få godkjent emnet.

Praksis:
• Gjennomføring av 350 timer praksis med påfølgende praksisoppgave. Både praksis og praksisoppgave må være bestått for å få godkjent praksisemnet.

Fordypningsoppgave:
• Avsluttende eksamen består av skriftlig fordypningsoppgave med påfølgende muntlig høring.