Hvordan bruke kunstig intelligens AI som musiker



Kursarrangør: Lars Løberg Monstad
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: Søndag 10 November 14:00. på Zoom.
Varighet: 3 time
Pris: 1500

Dette unike kurset fokuserer på hvordan musikere kan bruke kunstig intelligens (AI) for å revolusjonere låtskrivingsprosessen. Deltakerne vil utforske AI i kunstnerisk arbeid, lære om AI-teknologiens potensiale for å endre musikkbransjen, og se praktiske demonstrasjoner av AI i musikkproduksjon.

Dette intensive kurset er tilrettelagt for artister på alle ferdighetsnivåer som ønsker å utforske og ta i bruk kunstig intelligens (AI) i sitt kreative arbeid. Det er ikke nødvendig med programmeringskunnskaper, da kurset fokuserer på å gi en dyp forståelse av AI uten å gå inn i de tekniske aspektene ved koding.

En grunnleggende kjennskap til musikkprogrammer som Logic Pro, Cubase, Pro Tools og/eller Ableton Live er anbefalt.

Dette er det eneste kurset i Norge med sitt fokus på å gi musikere en detaljert innføring i bruk av kunstig intelligens

Sentrale temaer:

1. AI som assistent i musikkmiksing: Å mikse en låt på egen hånd er en utfordrende oppgave. Selv om dagens AI-teknologi ennå ikke er i stand til å utføre helautomatisk miksing, kan den likevel forenkle prosessen betydelig.

2. AI i skaping av akkompagnement: Flere AI-modeller kan i dag generere akkompagnement basert på en melodi du lager. Dette kan akselerere den kreative prosessen og inspirere til nye ideer. Selv om dagens AI har begrensninger, vil dens kapasitet utvikle seg over tid, noe som gjør det viktig å begynne å lære om AI-basert musikkproduksjon nå.

3. AI for konvertering av lyd til MIDI/noter: Forestill deg at du spiller en melodi på gitar og ønsker å transkribere denne til et musikkprogram for videre bearbeiding, eller kanskje til noter. Automatisk transkripsjon av lyd til MIDI/noter er noe AI håndterer svært effektivt. Det finnes over 30 ulike verktøy med denne funksjonen, men de varierer i pris og kvalitet. I dette kurset vil du få en demonstrasjon av de beste verktøyene, samt en veiledning om hvilke som passer best til ulike behov.

4. AI som tekstforfatter:
Mange er allerede kjent med ChatGPT og dens evne til å generere tekst. Men teksten den produserer kan ofte virke monoton og generisk. Forestill deg muligheten for å skape din egen tilpassede versjon av ChatGPT, basert utelukkende på tekst du selv velger. Denne tilnærmingen, som har eksistert lenge før ChatGPT, tillater skaping av innhold med mer særpreg og karakter.

Samtidig vil kurset inneholde et segment om etisk bruk av AI. Det har vært en økende bevissthet blant forskere om at man ikke uten videre kan trene en AI på musikk fra andre artister. Dette er en viktig og kompleks problemstilling. Derfor vil det inkluderes en innføring i hvordan man kan anvende AI som ikke er trent på verk av andre, for å fremme etisk og ansvarlig bruk av teknologien.

Kursinnhold:


Del 1 (90 minutter): En Grundig Oversikt over AI-verktøy

- Introduksjon til diverse AI-verktøy som er tilgjengelige for kunstnere.
Hvorfor benytte seg av AI? De fleste husker da ChatGPT ble lansert for ett år siden og revolusjonerte verden. Det samme forventes å skje innen musikk, men dette vil ta lengre tid siden musikk er mer komplekst å arbeide med enn tekst. Det er likevel fordelaktig å være tidlig ute med å lære seg disse nye verktøyene, samt å begynne å benytte de som allerede finnes..

- Vurdering av disse verktøyenes effektivitet og brukervennlighet.
Det er en overflod av verktøy og plugins som benytter seg av AI, men hvilke er faktisk verdifulle å bruke? I denne gjennomgangen presenterer jeg seks verktøy som ALLE musikere bør være kjent med.

- Diskusjon om hvordan disse verktøyene kan utvide og forbedre kreativ prosess.
AI er utrolig, men akkurat som med ChatGPT, må man forstå hvordan man kan bruke det for å øke sin kreativitet. Det handler først og fremst om å la AI ta seg av den tekniske jobben, slik at du kan fokusere mer på å være musiker enn tekniker, og ha mer tid til det kreative. Har du noen gang kjørt deg fast i en låt, manglet inspirasjon, eller har du et refreng, men strever med å finne verset, eller har melodien men mangler akkordene? AI er ideelt for å løse alle disse utfordringene. Men, siden AI i musikk fortsatt er begrenset, er det viktig å vite hvordan man kan utnytte det best mulig.


Del 2 (90 minutter): Praktiske Eksempler med AI-verktøy

- Demonstrering av hvordan man kan bruke de mest effektive AI-verktøyene i praksis.
- Bruk av populære Digital Audio Workstations (DAWs) som Ableton Live og Logic Pro for å vise praktisk anvendelse.
- Eksempler på hvordan AI kan bidra til komposisjon, lyddesign og andre aspekter av musikalsk kreativitet.


Målgruppe:

- Artister og musikere på alle nivåer, fra nybegynnere til erfarne, som er nysgjerrige på hvordan AI-teknologi kan benyttes i kunstnerisk arbeid.

Ytterligere Informasjon:
- Kurset gir en introduksjon til AI uten å kreve bakgrunnskunnskap i programmering.
- For de som ønsker å dykke dypere inn i koding og utvikling av AI for kreativ bruk, vil det bli arrangert et avansert kurs i januar.


Om kursholderen:

Lars Løberg Monstad er en av Norges fremste eksperter på skjæringspunktet mellom kunstig intelligens (AI) og musikk. Han har markert seg både nasjonalt og internasjonalt gjennom sitt arbeid som AI-forsker ved Universitetet i Oslo og som en innovativ tenker innen musikkproduksjon. Monstad har bidratt til offentlig debatt gjennom en kronikk i VG, hvor han diskuterer hvordan AI kan ha positive effekter for musikere. Han har også delt sin ekspertise i et intervju på Dagsrevyen i NRK, hvor han snakket om AI og musikk.

Med flere publiserte forskningsartikler om AI og musikk, har Monstad utviklet en dyp forståelse av hvordan teknologi kan forbedre og transformere musikalsk kreativitet. Hans samarbeid med komponisten Perer Baden har resultert i bruk av AI i prosessen for å lage musikk til NRK-serien og Netflix-serien "A Storm for Christmas."

Monstads bakgrunn strekker seg også til musikkundervisning, hvor han har 10 års erfaring som lærer i alt fra klassisk piano til programmering. Han har også hatt ansvaret for å drive en privat musikkskole, noe som vitner om hans engasjement og dedikasjon til å fremme musikalsk utdanning og innovasjon. Monstads unike kombinasjon av dyptgående teknisk kunnskap og praktisk musikkerfaring gjør ham til en ettertraktet foredragsholder og kursleder, spesielt for de som ønsker å utforske de nye mulighetene som ligger i skjæringspunktet mellom AI og musikk.

Alle deltakere vil få tilsendt Powerpoint-presentasjon samt en liste med linker til alle programmene.

Relevante linker:
https://nopa.no/seminar-kan-kunstig-intelligens-brukes-i-latskriverprosessen/
http://www.artificialdancemusic.no
https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/rljr0e/ki-kan-demokratisere-musikkbransjen
https://www.linkedin.com/in/lars-monstad/