Fagskole - Rehabilitering



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: AOF Agders kurslokaler
          Vest-Agder, Kristiansand
Kursadresse: Markens gate 13, 4611 Kristiansand (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (60 studiepoeng)
Undervisningstid: kl 17:00 - 21:00
Varighet: 320 timer
Pris: 400

Vi tilbyr fagskole om rehabilitering. Etterspørselen etter fagarbeidere med spisskompetanse innen rehabilitering er sterkt økende. Fagskoleutdanning har som mål å gjøre deg som arbeidstaker kompetent til å utføre rehabiliteringsarbeid rettet mot både barn, unge, voksne og eldre.

Informasjon:
Gjennom utdanningen vil du få kunnskap og ferdigheter til å bidra til et godt tverrfaglig rehabiliteringstilbud til mennesker med et rehabiliterings-/ habiliteringspotensiale. Fagskoleutdanningen i rehabilitering gir deg spisskompetanse samtidig som du hjelper andre til fremgang og utvikling.

Faginnhold:
Emne 1 - Felles grunnlag for fagskoleutdanning i helse- og sosialfagene:
• Det første emnet er et fellesemne for helse- og oppvekstfagskolene og skal utvikle nødvendig kunnskap og forståelse i en felles referanseramme for yrkesutøvere i helse- og oppvekstsektoren. Sentrale temaer er kommunikasjon, etikk og konflikthåndtering. Du får også kjennskap til sentral lovgivning som helsepersonell må forholde seg til i utøvelsen av yrket. Emnet danner grunnlaget for videre fordypning i temaene i de senere emnene der disse knyttes opp mot fagskolens fordypningsområde.

Emne 2 - Målgruppen for rehabilitering:
• Dette emnet skal gi studentene kunnskap om ulike typer av funksjonsnedsettelser og funksjonshemminger hos barn, unge, voksne og eldre, og du vil få kjennskap til aktuelt lovverk på området slik at du skal kunne arbeid i tråd med prinsipper om likeverd og rett til selvbestemmelse. Kunnskapen skal kunne anvendes på en slik måte at det fremmer brukerne sine ressurser og ivaretar den enkeltes behov og skal gi deg verktøy til å tenke helhetlig og reflektere over egen rolle og egne holdninger.

Emne 3 - Organisering og yrkesutøvelse:
• Emnet skal gi kunnskap om og innsikt i hva rehabilitering og habilitering er, om aktuelle lovverk, om hvilke aktører og instanser som yter tjenester og hvordan rehabiliterings- og habiliteringstiltak organiseres.

Emne 4 - Rehabiliteringsprosess og individuell plan:
• Dette emnet skal gi kunnskap om og innsikt i rehabiliteringsprosessen, brukerrollen og tjenesterollen. Studenten skal også tilegne seg kunnskap og praktiske ferdigheter i forhold til individuelle planer, kunne lede møter og samhandle med andre.

Emne 5 - Fordypning:
• Her skal studentene gjennomføre en obligatorisk skriftlig fordypningsoppgave med selvvalgt fordypningstema. Emne for fordypningsoppgaven skal være praksisrettet og knyttet til eget arbeidssted eller en av praksisplassene. Ett eller flere temaer i utdanningens moduler skal inngå i emnet. Studentene skal gjennom fordypningsoppgaven vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis. Eksamen med individuell muntlig høring med utgangspunkt i fordypningsoppgaven.

Praksis:
• Praksis er en obligatorisk del av utdanningen og er viktig for å oppnå videreutdanningens målsetting. Det er viktig at praksisplassen er relevant for fagskoleutdannings innhold. Praksistiden vil til sammen utgjøre 350 timer (inkl. veiledning fra fagskolen) og gjennomføres parallelt med undervisning i emne 3 og 4. Praksis er satt til 10 uker, som kan tilrettelegges over 15 uker ved behov for at læringsutbyttene skal kunne oppnås.

Målgruppe for kurset:
Helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, hjelpepleiere, aktivitører, helsesekretærer eller barne- og ungdomsarbeidere. Det er også mulig å søke om studieplass på bakgrunn av relevant realkompetanse.

Formelle opptakskrav:
• For opptak til ovennevnte fagskoleutdanning kreves dokumentert fullført og bestått yrkeskompetanse i ett av følgende yrkesfag, og skal dokumenteres med; Fagbrev i helsearbeiderfaget, omsorgsarbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, aktivitørfaget (ev. fullført og bestått treårig yrkesfaglig opplæring med vitnemål fra utdanning før Reform 94), vitnemål som helsesekretær eller hjelpepleier (ev. med tildelt tittel «offentlig godkjent hjelpepleier» fra utdanning før Reform 94). Ev. dokumentasjon på autorisasjon i ovennevnte yrkesfag er også gyldig dokumentasjon på forkunnskaper.

Opptak på bakgrunn av realkompetanse:
• Søkere som fyller 23 år eller mer i opptaksåret kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse med dokumentert kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse tilegnet uavhengig av læringsarena, gjennom formell, ikke-formell og uformell læring som kan knyttes opp mot studiets krav til forkunnskaper.

Betinget opptak:
• Søkere som skal opp til praktisk prøve (fagprøve) i et av de ovenstående fagene innen 6 måneder etter studiestart kan også søke studieplass og kan tas inn på betinget opptak. For å beholde studieplassen må studenten dokumentere at den praktiske prøven er bestått.

Norskkunnskaper:
• Søkere med minoritetsspråklig bakgrunn, fra land utenfor Norden og som tas opp til studiet på grunnlag av realkompetanse, må i tillegg dokumentere kunnskaper i norsk på minimum nivå B1 i alle delferdigheter jf. Europarådets referanserammeverk for språk.

Eksamen / sertifisering:
Avsluttende eksamen består av skriftlig fordypningsoppgave med påfølgende muntlig høring